MUSIQA VA HAYOT: talabalar nigohida - Xolbekov, Minjigit; Mavlonova, Aziza (Журнал музыки и искусства, 2021)
Annotatsiya: Odamzod yaralibdiki musiqa bilan birga, u bilan hamnafas. Bugungi kunda musiqa barcha sohalarga kirib bordi va alohida bilim sifatida hali - hamon o’rganib kelinmoqda. Qadimgi davrlarda Aristotel, Platon, Pifagor kabi faylasuflar bu sohasini tadqiq etganlar, hamda o’z fikrlarini bayon qilishgan. Sharqda: Farobiy, Ibn Sino, A.Navoiy, Jomiy kabi allomalarimiz ham musiqa sohasida ilmiy izlanishlar olib borishgan bo’lsa, G’arbda: F.Nitshe, Gyote kabi faylasuflar musiqaga o’z munosabatini bildirib o’tganlar. Musiqa sohasining eng buyuk namoyondalari deganda ko’z oldimizga Bax, Betxoven, Motsart, Vivaldi, Chaykovskiy, Shopen, Shubert kabi siymolar keladi ularning musiqa haqida bildirgan fikrlari bugungi kunda shu sohaga qiziquvchilarga muhim qo’llanma bo’lib xizmat qilmoqda. Har bir insonning ma’lum bir yo’nalish haqida bildirgan fikrlari uning bilimlari, tajribalari, dunyoqarashi va xarakteridan agar ijodkor bo’lsa yo’nalishidan, chaladigan sozidan kelib chiqib shakllanadi. Ushbu maqolada Musiqa madaniyati fakulteti Cholg’u ijrochiligi yo’nalishi 2-bosqich talabalarining musiqa haqida qarashlari va izohi bayon etilgan.