isroilataboyev2@gmail.com RIVOJLANAYOTGAN MAMLAKATLARGA TO'G'RIDAN-TO'G'RI XORIJIY INVESTITSIYALAR OQIMI UCHUN INFRATUZILMANING AHAMIYATI: RIVOJLANAYOTGAN MAMLAKATLARGA TO'G'RIDAN-TO'G'RI XORIJIY INVESTITSIYALAR OQIMI UCHUN INFRATUZILMANING AHAMIYATI - Nilufar, Abdurashidova (Журнал иностранных языков и лингвистики, 2022)
Ushbu maqolada rivojlanayotgan mamlakatda infratuzilmaning chet ellik investorlar uchun jozibadorligini oshirish uchun uning ahamiyati baholanadi. Shuningdek, biz bozor hajmi, iqtisodiy rivojlanish, makroiqtisodiy barqarorlik, mintaqaviy guruhlar va daromadlarni taqsimlash, odamlarning xalqaro tilda gaplashish qobiliyati va dengizga chiqish imkoniyatlarini hisobga olamiz. 1980-2007 yillardagi 90 ta rivojlanayotgan mamlakatlar guruhining yillik ma'lumotlaridan foydalangan holda, men bozor hajmi gipotezasining prognoziga ko'ra, aholi to'g'ridan-to'g'ri investitsiyalar oqimiga sezilarli ijobiy ta'sir ko'rsatishini aniqladik. Valyuta kursi va iqtisodiy rivojlanish bilan ta'minlangan oqilona makroiqtisodiy boshqaruv, ehtimol, to'g'ridan-to'g'ri investitsiyalar oqimiga sezilarli ta'sir ko'rsatadi, yuqori inflyatsiya esa iqtisodiy tartibsizliklarni ko'rsatib, xorijiy investorlarni qo'rqitadi. Telefon zichligi bilan o'lchanadigan infratuzilmaning mavjudligi xorijiy investorlarning joylashuvni tanlashiga ijobiy ta'sir ko'rsatadi. Biroq, u muqobil bilvosita ko'rsatkichlarga sezgir, ammo baholash modelining spetsifikatsiyasiga nisbatan ishonchli. Til va geografik maketlar chet el firmalarining ingliz tilida so'zlashuvchilarni afzal ko'rishini va Janubiy Osiyo, BVSA va frantsuz tilida so'zlashadigan mamlakatlarga sarmoya kiritishni istamasligini tasdiqlaydi. Bundan tashqari, sezilarli vaqtinchalik tendentsiya mavjud.