ALISHER NAVOIYNING LAYLI VA MAJNUN DOSTONIGA BADIIY TAVSIF - Yaxshiboyev, Muhammadqodir (FILOLOGIYA UFQLARI JURNALI, 2021)
Alisher Navoiy turkiy gulistonning xushovoz bulbuli darajasida ulug’langan ijodkor sifatida bir qator shoh asarlar yaratdi. Ulardan “Xazoyin ul-maoniy”, “Mahbub ul-qulub”, “Lison ut-tayr”, “Badoyi ul-bidoya”, “Navodir un-nihoya” va boshqa to’plamlarni misol qilib keltirsh mumkin. Lekin, “Xamsa” asari bu sanab o’tilgan devonlardan o’zining badiiy qiymati, voqea va syujetlarning o’ziga xosligi, tarbiyaviy ahamiyatga egaligi, persanajlarning xilma-xilligi va eng asosiysi, ishq-muhabbat mavzusini to’la-to’kis, ortiqcha mubolag’a va qochirimlardan holi qilib yaratilganligi bilan kitibxonni o’ziga jalb qiladi.