Kahramanin Mitik Yolculugu prof. dr. Fuzuli bayat armagani.-Turkiya, 2023: She’riyatda g’oyaviy qarashlarning badiiy tajjassumi. - Soatova, nodira (FILOLOGIYA UFQLARI JURNALI, 2024)
Ushbu maqola XX asrning ko‘zga koringan shoiri Shuhrat (G‘ulom Aminov)ning lirikasidan o‘rin olgan hajviy she’r va masallar tadqiqiga bag‘ishlangan. Maqolada shoirning “Tulki va quyon”, “Qurbaqa” masali hamda “Bo‘ri edi, tulki bo‘ldi”, “Xira pashsha” kabi hajviy she’rlari tahlilga tortilgan. Natijada, muallifning masal va hajviy she’rlarida davrning ijtimoiy - siyosiy, ma’naviy - axloqiy masalalarini she’rlarida dadil aks ettirish orqali inson tabiatining zaif tomonlari, nuqsonlari, qusur-kamchiliklari, noto‘g‘ri xatti-harakatlarini aniq, o‘tkir hajv yo‘li bilan ochib berganganligi aniqlangan.