O‘ZBEK TILINING O‘TMISH VA BUGUNDAGI O‘RNI - Kiryigitova, Nigora (FILOLOGIYA UFQLARI JURNALI, 2024)
Jadid vakilining ulug‘ namoyondasi Mahmudxo‘ja Behbudiy xalqni ilm marifatli qilish yo‘lida ona tilining o‘rni kattaligini va turkiy til qadimiy til ekanligni bu tilni sof holda kelajak avlodga yetkazish kerakligni “Til masalasi” maqolasida aytib o‘tadilar. O‘sha davrdagi dolzarb bu muammo hozir ham dolzarbdir. Behbudiy ona tilimizdagi ko‘p so‘zlar arabiy va forsiy ekanligini hududlar miqyosida ham o‘rganib taqsimlab chiqadilar “Turkiston turkchasiga forsiy va arabiyni qo‘shilgani ham barcha yerda bir holda bo‘lmay, balki mavqeyi jug‘rofiyasiga qarab har navdir