ПЕРИФРАЗАЛАР ВА УНГА ЁНДОШ ҲОДИСАЛАР ХУСУСИДА - Ahmadova, Umida (FILOLOGIYA UFQLARI JURNALI, 2024)
Мақолада перифразалар ва унга ёндош бўлган ҳодисалар билан боғлиқ фактик мисоллар келтирилиб таҳлилга тортилган. Перифраза нутқнинг таъсирчанлигини, бадиийлигини таъминловчи услубий воситалардан бири ҳисобланиши, у нутққа кўтаринкилик, тантанаворлик, ўзига хослик руҳини бағишловчи, ўринсиз такрорларнинг олдини олувчи, жамият аҳли нутқида бадиий гўзал ифодаларни шакллантирувчи восита бўлиб хизмат қила олиши ҳақида фикр юритилган. Маъно кўчишининг метафора, метонимия усули орқали пайдо бўлган перифразаларга оид мисоллар келтирилиб таҳлиллар амалга оширилган. Бадиий, илмий, сиёсий жабҳаларни қамраб олиши, янгиликларни ўзига хос тарзида ёритиши матний мисоллар асосида изоҳланган, перифрастик ифодаларнинг коммуникантлар нутқида ранг-баранг қўлланилиши ўзбек тилининг кенг қамровли имконияти мавжуд эканлиги билан асосланган.