AI TEXNOLOGIYALARINING IJTIMOIY VA IQTISODIY SOHALARGA TA’SIRI - Isabekova, Ozoda (Журнал математики и информатики, 2024)
Ushbu maqola sun’iy intellekt (SI) texnologiyalarining ijtimoiy va iqtisodiy sohalarga ta’sirini chuqur tahlil qiladi. Sun'iy intellektning so‘nggi yillarda o‘zgarishlar kiritgan turli sohalarda, jumladan, sog‘liqni saqlash, ta’lim, ijtimoiy xizmatlar, ishlab chiqarish, moliyaviy sektor va savdo kabi tizimlarda yuzaga kelgan o‘zgarishlarni ko‘rib chiqadi. Maqolada AI texnologiyalarining samaradorlikni oshirish, xatolarni kamaytirish, va ishlab chiqarish jarayonlarini avtomatlashtirishdagi roli ta’kidlanadi. Sog‘liqni saqlash tizimida, AI yordamida tashxis jarayonlarining aniq va tezkor bo‘lishi, bemorlarga xizmat ko‘rsatishda navbatlarning qisqarishi va tibbiy xatolarni kamaytirish orqali sog‘liqni saqlashning sifati sezilarli darajada oshgani yoritilgan. Ta’lim sohasida esa AI texnologiyalari yordamida o‘quvchilarning individual ehtiyojlarini hisobga olgan shaxsiylashtirilgan ta’lim tizimlari rivojlanmoqda. Ijtimoiy xizmatlar va davlat xizmatlarida esa, AI texnologiyalari jarayonlarni avtomatlashtirib, fuqarolarga tez va samarali xizmat ko‘rsatishni ta’minlamoqda. Iqtisodiy sohada, AI texnologiyalari ishlab chiqarish jarayonlarini avtomatlashtirib, Tesla kabi kompaniyalar robototexnika tizimlari orqali samaradorlikni oshirmoqda.