ТАЪЛИМ –ТАРБИЯНИНГ ЁШЛАР ҲАЁТИЙ ПОЗИЦИЯСИ ШАКЛЛАНИШИДАГИ ЎРНИ - Mamatkulov, Sanjar (Научно-просветительский журнал "Наставник", 2020)
Ҳар қандай инсон индивидининг шахс сифатида шаклланиши мураккаб ва зиддиятли жараёндир. Бу жараёнда жамиятни ташкил этувчи кўплаб ижтимоий институтлар: оила, маҳалла, таълим, фан, дин, ахлоқ, қонун ва ҳ.к.лар иштирок этади. Мақсад – ҳар бир индивидни жамият манфаатларига монанд шахс сифатида тарбиялаш ва ҳаётда ўзининг муносиб ўрнига эга бўлишига кўмаклашишдир. Бу жамият олдидаги ниҳоятда муҳим масалаки, ўз навбатида жамият тараққиёти борасидаги эзгу мақсад ва ғояларнинг амалий рўёби ҳам ана шунга боғлиқ. Зеро, ҳозирда ҳар қандай жамият тараққиёти унинг бағрида камолга етаётган шахснинг онги, дунёқараши, ҳаётий позицияси, бир сўз билан айтганда инсон омили билан бевосита боғлиқ эканлиги рад этиб бўлмас ҳақиқатга айланган. Шу боисдан ҳам мамлакатимизда шахс тарбиясини изчил ва замон талабларига мувофиқ олиб бориш бугунги кунда, аввало таълим-тарбия тизими олдидаги биринчи даражали вазифа қилиб белгиланган.