XX АСР ОХИРИ– XXI АСР БОШЛАРИДА МАРКАЗИЙ ОСИЁ МАМЛАКАТЛАРИНИ ДЕМОКРАТЛАШТИРИШ МАСАЛАЛАРИ БЎЙИЧА АҚШ НЕОКОНСЕРВАТОРЛАРИНИНГ ЁНДАШУВЛАРИ - Turaev, Abrar (Научно-просветительский журнал "Наставник", 2021)
Марказий Осиё бўйича АҚШ стратегиясида Америка неоконсерваторларини диққатини тортган масала бу-Марказий Осиё мамлакатларини демократлаштириш масалаларини ҳал этиш ва демократик тамойилларни илгари суришдир. Бизга маълумки, 11 сентябр воқеаларидан сўнг АҚШ ташқи сиёсати асосан терроризмни олдини олишга ва хавфсизликни таъминлашга қаратилган эди. 2002 йил давомида эса АҚШ сиёсий элитасида Марказий Осиё мамлакатлари тўғрисида етарли даражада аниқ тасаввурлар пайдо бўлди. Бунга мисол сифатида Қўшма Штатлар ва БМТ томонидан Афғонистонни демократлаштириш ва модернизация қилишга йўналтирилган ҳатти-ҳаракатларни келтириш мумкин.